Dealing with personnel shortage: 4 tips .. Omgaan met personeelstekort: 4 tips

….

This article has been translated from Dutch to English and is originally written and posted by Foodbrigade. Scroll down for the original link

Dealing with personnel shortage: 4 tips

As a hospitality entrepreneur, you are usually not a recruiter. Nevertheless, many hospitality businesses are looking for new employees. How do you avoid having a staff shortage or how do you find a new employee? Merijn Corneel Koops from The Work Embassy gives a few do’s and don’ts.

1. First invest in retaining employees

“It is a lot easier to retain your staff than to recruit new employees. Nowadays hospitality personnel can work everywhere they want. So make sure that your secondary employment conditions are good. Organise a drink or an occasional social party for everyone. Also, give your employees the freedom to decide how they schedule their work. Especially millennials attach a lot of value to this. An additional advantage to this: satisfied employees can work as your company ambassadors.”

2. Deploy your employees as a (social) ambassador

“So that your employees are happy and proud to work for you on social media platforms like Facebook and Instagram. Their enthusiasm is infectious for potential employees. This is a way to make a brand of your hospitality business for your guests, but also for your employees.”

3. Do not get your hopes up too high on employment websites

Do you have a vacancy available? Nowadays young people hardly look at employment websites for new job opportunities. Especially when they are not actively looking for another job. Also, realise the important fact that there are more vacancies than there are job seekers. Therefore it is very difficult to stand out between all what is available.”

4. Dare to look across the border for personnel

“The Netherlands is not the only country where hospitality professionals can be found, a lot of great talents are waiting to be found across the border. I notice that many hospitality entrepreneurs haven’t considered the option to search across the border. Some even think it is too exciting because of its unfamiliarity. Besides the language and other cultural differences, I do not see much difference between a foreign candidate and a Dutch one. Maybe you will find better talent abroad than in the Netherlands. I helped applicants who already had a job in their own country but were looking for a new experience abroad.”

..

Omgaan met personeelstekort: 4 tips

Als horeca-ondernemer ben je meestal geen recruiter. Toch zijn veel horecazaken hard op zoek naar nieuwe medewerkers. Hoe je voorkomt dat je last krijgt van personeelstekort of je nieuwe medewerker vindt? Merijn Corneel Koops van The Work Embassy geeft enkele do’s en dont’s.

1. Investeer eerst in behoud van personeel

‘Het is makkelijker om je personeel te behouden dan om nieuwe medewerkers te werven. Medewerkers kunnen op dit moment eigenlijk overal wel aan het werk. Dus kun je er maar beter voor zorgen dat je secundaire arbeidsvoorwaarden goed zijn. Bied gezelligheid, organiseer af en toe een uitje of een borrel. Maar geef medewerkers ook de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun werk inrichten. Vooral millennials hechten hier veel waarde aan. Bijkomend voordeel: tevreden medewerkers zijn ambassadeurs.’

2. Zet medewerkers in als (social media) ambassadeur

‘Maak je medewerkers ook ambassadeur. Laat op Facebook en Instagram zien dat ze blij en trots zijn om voor je te werken. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk voor potentiële medewerkers. Zo wordt je restaurant niet alleen een merk voor gasten, maar ook voor medewerkers.’

3. Hoop niet te veel op vacaturebanken

‘Heb je een vacature? Hoop niet te veel op de geijkte paden. Vacaturebanken bijvoorbeeld. Met name jongeren kijken daar nauwelijks nog naar. Zeker wanneer ze niet actief op zoek zijn naar een andere baan. Besef ook: het aantal vacatures is groter dan het aantal werkzoekenden. Lastig om daartussen op te vallen.’

4. Durf over de grens te kijken

‘Horecaprofessionals zijn er natuurlijk niet alleen in Nederland, maar ook over de grens. Al merk ik dat veel ondernemers hier niet zo snel aan denken. Of het spannend vinden. Maar naast de taal en de cultuur zijn er niet zoveel verschillen tussen een buitenlandse kandidaat en een Nederlandse. In het buitenland vind je misschien zelfs kandidaten die je hier niet vindt. Zo heb ik sollicitanten aan een baan geholpen die al een baan hadden in hun eigen land en een nieuwe buitenlandervaring zochten.’

Meer weten? Lees komende zaterdag het hele interview met Merijn Corneel Koops van The Work Embassy hier!

Foto: Frisse Mosterd Asmara Matulessy

….