Matchmaker in international hospitality talent .. Matchmaker voor internationaal horecatalent

….

This article has been translated from Dutch to English and is originally written and posted by Frisse Mosterd. Scroll down for the original link

The Work Embassy: matchmaker in international hospitality talent

What started as a graduation project has grown into a serious company in a few months. Merijn Koops is only 25 years old, but with ‘The Work Embassy’ he has filled the gap in the hospitality market. A solution for the shortage in hospitality staff in Utrecht.

Text: Kylie Fletcher

Picture: Asmara Matulessy

Nowadays Merijn almost doesn’t have a social life anymore. Next to graduating and cooking at The Streetfood Club he is very busy with his own company. The Work Embassy is ‘The Tinder’ for hospitality talent: instead of finding a perfect love candidate, Merijn matches a potential candidate with his or her future employer in the hospitality sector of Utrecht. These people are no students: all talents are skilled with experience from abroad. “The hospitality industry, especially in Utrecht, is a small world. The city and its number of new businesses are growing rapidly. Therefore a lot of new staff is needed. In addition, most businesses do not have a separate HR-department that actively searches for new personnel. The entrepreneurs have to search new personnel themselves which is time-consuming, which is scarce often. That is why I scout for talents abroad and get them to Utrecht”, explains Merijn.

MIX OF NATIONALITIES

Merijn comes up with the idea during his graduation at the Hotel management school: “I have been working in the hospitality industry for years. In addition, I have travelled extensively during my studies, did an internship and worked abroad. There I discovered how great it is to work abroad with people of different nationalities. You learn a lot from each other and complement each other. In addition, working and living in another country is in itself a great experience. Despite all the beautiful places I’ve seen, the Netherlands stays awesome. I want to give this experience to all the talents who will come work in Utrecht. It’s a great opportunity for them.”

REGULATOR

A gap in the market filled by recruiting from abroad for the hospitality industry in Utrecht. How does Merijn get his talents? “In addition to my own network, I do a lot of online research. There is a big shortage of trained hospitality personnel in the Netherlands, but in the rest of Europe, many talents cannot find a job. Sometimes they will work sixty hours a week, while not getting paid. My talent pool includes people from Italy, Croatia, Portugal, Spain and Greece. When I have found a potential match, I have a lot of contact with the candidate to get to know him or her well. I have been working hard for half a year now and have already helped several candidates to get a job, for example at the restaurant ‘De Markt’ and ‘Metro City Kitchen’.”

‘Getting a candidate to Utrecht’ is something to say the least. Merijn tells me he is practically living at the ‘City office’. “I arrange everything around moving a candidate to the Netherlands. From fixing a plane ticket, pick-ups from Schiphol to register a candidate with the municipality and housing. This way I take everything out of the hands of the future employer and help the candidate from a to z. Thus, the employer and employee are ensured that everything is well organized. An additional advantage is that nowadays I am an expert on the application of Greek birth certificates and know the exact openings hours of the municipality!”, says Merijn with a smile.

Also eagerly looking for new staff? Know someone with their heart in hospitality or you yourself want a new challenge in our city? Get in touch!

..

The Work Embassy: Matchmaker voor internationaal horeca talent

Wat begint als een afstudeeropdracht, is in een paar maanden uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Merijn Koops is pas 25 jaar, maar heeft met ‘The Work Embassy’ een gat in de markt en een oplossing voor het personeelstekort in de Utrechtse horeca gevonden.

Tekst: Kylie Fletcher

Beeld: Asmara Matulessy

Merijn heeft tegenwoordig bijna ‘geen sociaal leven meer’. Naast het afstuderen en koken bij The Streetfood Club, is hij goed druk met zijn eigen bedrijf. The Work Embassy is de Tinder voor horecatalent: in plaats van een perfecte liefdeskandidaat, vindt Merijn de perfecte werknemer voor de Utrechtse horeca. En dat zijn geen studenten die een bijbaantje zoeken: alle talenten komen geschoold én met ervaring uit het buitenland. “De horeca, vooral de Utrechtse horeca, is een klein wereldje. De stad en het aantal nieuwe zaken groeit rap en dus is er veel personeel nodig. Daarnaast hebben de meeste zaken geen aparte HR-afdeling dat actief op zoek kan gaan naar personeel. Eigenaren moeten het zelf doen en daar hebben ze vaak geen tijd voor. Daarom scout ik talenten in het buitenland en haal ze naar Utrecht”, legt Merijn uit.

MIX VAN NATIONALITEITEN

De Utrechter komt op het idee tijdens zijn afstuderen aan de Hotelschool. Merijn: “Ik werk zelf al jaren in de horeca. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie veel gereisd en in het buitenland stage gelopen en gewerkt. Daar heb ik ontdekt hoe tof het is om in het buitenland te werken met mensen van verschillende nationaliteiten. Je leert veel van elkaar en vult elkaar aan. Daarnaast is in een ander land werken en wonen natuurlijk een mooie ervaring an sich. Maar ondanks alle mooie plekken die ik heb gezien, blijft Nederland geweldig. Deze ervaring wil ik graag meegeven aan de talenten die in Utrecht gaan werken. Het is een hele mooie kans voor hen.”

REGELNEEF

Een gat in de markt dus, recruiten voor de Utrechtse horeca. Maar hoe komt Merijn aan zijn talenten? “Naast mijn eigen netwerk, doe ik veel online research. In Nederland is een groot tekort aan geschoold personeel; maar in de rest van Europa kunnen veel talenten geen baan vinden. Of ze werken een zestig uur per week, terwijl ze niet betaald worden. In mijn talentpool zitten mensen uit onder andere Italië, Kroatië, Portugal, Spanje en Griekenland. Wanneer ik een potentiële match heb gevonden, heb ik veel contact met de kandidaat om hem/haar goed te leren kennen. Ik ben nu een half jaar serieus bezig en heb al meerdere mensen aan werk geholpen bij onder andere Restaurant De Markt en Metro City Kitchen.”

Dat ‘naar Utrecht halen’ heeft nog wel wat voeten in aarde. Merijn vertelt dat hij ondertussen kind aan huis is bij het Stadskantoor. “Ik regel alles omtrent de verhuizing van een kandidaat naar Nederland. Van een vliegticket, het ophalen van Schiphol tot inschrijving bij de gemeente en huisvesting. Zo neem ik alles uit handen van de toekomstige werkgever en help de kandidaat van a tot z. Zo zijn werkgever en werknemer er zeker van dat alles goed geregeld is. Bijkomend voordeel is dat ik tegenwoordig alles kan vertellen over de aanvraag van Griekse geboortecertificaten en openingstijden van de gemeente!”, zegt Merijn lachend.

Ook naarstig op zoek naar personeel? Bekenden met een horeca hart in het buitenland of zelf zin in een nieuwe uitdaging in ons stadsie? Neem contact op met The Work Embassy.

….