5 Questions with Merijn Corneel Koops .. 5 vragen met Merijn Corneel Koops

….

We are The Work Embassy. But you already knew that.
It is time for you to meet one of the guys behind The Work Embassy, meet Merijn.

Who are you? Tell me about yourself.
”I am Merijn, 25 years old and founder of The Work Embassy. A true hospitality man, I worked for many years in the hospitality industry as bartender, waiter, assistant manager but mostly as a cook. Born and raised in Utrecht, the Netherlands. For the past seven years, I have lived in Breda, Belgium, London, Bonaire and Colombia. But now I am back in the fantastic city of Utrecht, the Netherlands. COWABUNGA!”

What was your first experience in the hospitality business?
My first job in the hospitality industry was as at the age of 16 as a dishwasher at the restaurant Podium in Utrecht. Besides attending high school I worked here in the evening and weekends. Here I gained the first insight in the industry and I was immediately hooked. From cleaning the dishes, I slowly worked myself up to a commis de cuisine and later a cook and assistant manager.

From the first day on I was treated like a true member of the restaurant. I had to learn the menu, I had to taste the wines, I had to taste the dishes. Restaurant Podium has been the place where I have come to age. A big lobi and shout out to patron cuisinier, Leon Mazairac, thank you!”

If you could meet a celebrity, who would it be and why?
”ANTHONY BOURDAIN IN FULL CAPS. Damn, after reading Kitchen Confidential and watching his different cooking shows he is my true hero; may he rest in peace. The way he looked on the world forever changed my views, he is a true ICON.”

What is the first thing you do when you wake up?
”I am quite a news junkie. So after checking my WhatsApp, with my eyes still only half open I start reading all the different news channels I follow.”

What is your biggest f*ck up in the hospitality?
”I was once hired to do the catering of a student theatre meetup, together with a friend we were going to cook, however, we were totally unprepared, unplanned. The end result of the food was something I was definitely not proud of. I can say that until this day, even though it has been these many years I still feel truly ashamed thinking back.”

..

Wij zijn The Work Embassy, maar dat wist je al.
Het is tijd voor jou om de jongens achter The Work Embassy te ontmoeten, ontmoet Merijn.

Wie ben je? Vertel eens wat over jezelf.

“Ik ben Merijn, 25 jaar oud en oprichter van The Work Embassy. Als echt horecamens werkte ik vele jaren in de horeca als barman, ober, assistent-manager, maar vooral als kok. Geboren en opgegroeid in Utrecht in Nederland. De afgelopen zeven jaar heb ik in Breda, België, Londen, Bonaire en Colombia gewoond. Nu ben ik terug in de fantastische stad Utrecht, Nederland. COWABUNGA!”

Wat was je eerste ervaring in de horeca sector?

“Mijn eerste baan in de horeca was op 15-jarige leeftijd als afwas in restaurant Podium in Utrecht. Naast de middelbare school werkte ik hier ’s avonds en in het weekend. Hier kreeg in de eerste inzichten in de branche en was meteen verslaafd. Van afwas heb ik mezelf langzaam opgewerkt tot ‘commis de cuisine’, later als kok en assistent-manager.

Vanaf de eerste dag werd ik behandeld als echt lid van het team. Ik moest het menu leren, wijnen proeven en gerechten proeven. Restaurant Podium is de plek waar ik volwassen ben geworden. Een grote lobi en shout out naar hoofd-chef, Leon Mazairac, dank je!”

Als je een beroemdheid zou kunnen ontmoeten, wie zou dat dan zijn en waarom?

“ANTHONY BOURDAIN IN HOOFDLETTERS. Na het lezen van Kitchen Confidential en het zien van verschillende kookshows van hem is hij mijn ware held; may he rest in peace. De manier waarop hij naar de wereld keek heeft mijn visie voor altijd veranderd, hij was een echt ICOON.”

Wat is het eerste dat je doet als je wakker word?

“Ik ben best wel een nieuwsjunkie. Dus na het checken van mijn Whatsapp, met mijn ogen nog steeds maar half open, begin ik met het lezen van alle verschillende nieuwskanalen die ik volg.”

Wat is je grootste f*ck up in de horeca?

“Ik was ooit ingehuurd om de catering van een studententheater te verzorgen. Samen met een vriend ben ik gaan koken, echter waren we totaal onvoorbereid en ongepland. Het eindresultaat van het eten was iets waar ik absoluut niet trots op was. Ik kan zeggen dat ik tot op de dag van vandaag, ondanks het feit dat het jaren geleden is geweest, me nog altijd echt schaam als ik eraan terugdenk.”

….

….  Merijn (in the middle) pictured here while working in Courtyard by Marriott in Bonaire the Dutch Caribbean.  ..  Merijn ( in het midden) hier afgebeeld tijdens het werken in de Courtyard by Marriott in Bonaire. ….

….

Merijn (in the middle) pictured here while working in Courtyard by Marriott in Bonaire the Dutch Caribbean.

..

Merijn ( in het midden) hier afgebeeld tijdens het werken in de Courtyard by Marriott in Bonaire.
….