.... 5 BOOKS EVERY CHEF MUST READ .. 5 BOEKEN DIE ELKE CHEF MOET LEZEN ....

….

5 BOOKS EVERY CHEF MUST READ

After working long hours in the kitchen, coming home after one too many.
Reading a book might not seem the most logical thing to do. Nonetheless, you should do it.
You scroll through your Instagram checking pictures of hot girls (or guys),
a dog chasing its own tail and the holiday picture of your classmate from primary school.
Instead you could spend the minutes or hours before falling asleep reading some pages of proper books for cooks.

Here are 5 books every chef must read:

..

5 BOEKEN DIE ELKE CHEF MOET LEZEN

Na het werken van een lange dag in de keuken, thuis komend van één biertje of meer.
Is het lezen van een boek misschien niet het eerste wat in je opkomt. Toch moet je het doen.
Je scrollt door je instagram feed kijkend naar pics van lekkere dames (of heren), een hond die zijn eigen staart achterna rent en de vakantiefoto's van je klasgenoot van de basisschool.
In plaats daarvan kun je de minuten of uren voor dat je in slaap valt spenderen met het lezen van een paar bladzijden uit vette boeken voor koks.

Hier zijn 5 boeken die elke chef moet lezen:

….

….

 1. Kitchen Confidential - Anthony Bourdain
  A deliciously funny, delectably shocking banquet of wild-but-true tales of life in the culinary trade from Chef Anthony Bourdain, laying out his more than a quarter-century of drugs, sex, and haute cuisine.

 2. The Devil in the Kitchen - Marco Pierre White
  As the youngest chef to ever win three Michelin stars, Marco Pierre White knows what it takes to become a truly inspired culinarian. In this memoir, he touches on his many ups and downs, like when he returned his three stars. He also shares hilarious stories with famed chefs like Mario Batali and Gordon Ramsay. This is the tome for anyone who wants to understand the work and devotion that goes into being a chef.

 3. The French Laundry Cookbook - Thomas Keller
  An iconic book that in many ways is the quintessential fine dining restaurant book. Nothing that came before comes close to matching the way it truly encapsulates the spirit and ethos of a great restaurant at the height of its powers.

 4. The Flavor Bible - Andrew Dornenburg and Karen Page
  It’s basically an encyclopedia of flavors and shows you what flavors work well with others. This book is best used by seasoned chefs and experienced home cooks, but it’s one that can be found on the steel counters of most professional kitchens.

 5. On Food and Cooking - Harold McGee
  Since the early 1980s, Harold McGee has been one of America’s premier writers on food chemistry, cooking, and culinary history. In this now-famous book from 1984, McGee offers scientific insight into cooking, including how ingredients interact and the importance of accurate temperature. If you really want to understand cooking as a science, without being overwhelmed by technical jargon, this is the most accessible guide you’ll find.

Please let us know if there are any books that are missing on this list!
We invite you to beg to differ. What's missing? Who is left off? Which author is overrated?

..

 1. Kitchen Confidential - Anthony Bourdain
  Een heerlijk, grappig, choquerend banket van wilde maar ware verhalen over het leven in het culinary vak van Chef Anthony Bourdain, een kwart eeuw aan drugs, sex en haute cuisine.

 2. The Devil in the Kitchen - Marco Pierre White
  Als de jongste chef die ooit drie Michelin-sterren heeft gewonnen, weet Marco Pierre White wat nodig is om een echt geïnspireerde culy gek te worden. In deze memoires, met zijn vele ups en downs,  zoals toen hij zijn drie sterren inleverden. Hij deelt ook hilarische verhalen met beroemde chef-koks als Mario Batali en Gordon Ramsay. Dit is het boekwerk voor iedereen die wil begrijpen wat voor toewijding en werk er nodig zijn om een chef-kok te worden.

 3. The French Laundry Cookbook - Thomas Keller
  Een iconisch boek dat in veel opzichten het ultieme fine dining restaurant boek is. Niets van wat eerder is uitgekomen komt dicht in de buurt van de manier waarop het echt de geest en ethos van een groot restaurant inkapselt op het hoogtepunt van zijn krachten.

 4. The Flavor Bible - Andrew Dornenburg and Karen Page
  Het is eigenlijk een encyclopedie van smaken en laat je zien welke smaken goed samenwerken met anderen. Dit boek is het best te gebruiken door doorgewinterde chefs en ervaren thuiskoks, het is er een dat te vinden is op de stalen toonbanken van de meeste professionele keukens.

 5. On Food and Cooking - Harold McGee
  Sinds het begin van de jaren tachtig is Harold McGee een van Amerika's belangrijkste schrijvers op het gebied van voedselchemie, koken en culinaire geschiedenis. In dit nu beroemde boek uit 1984 biedt McGee wetenschappelijk inzicht in koken, inclusief de interactie tussen ingrediënten en het belang van een nauwkeurige temperatuur. Als je koken echt als een wetenschap wilt begrijpen, zonder overweldigd te worden door technisch jargon, is dit de meest toegankelijke gids die je zult vinden.

Laat het ons weten als er boeken in deze lijst ontbreken. Wat mist er?
Wie zijn wij vergeten in deze lijst? Of welke auteur is overgewaardeerd?

….